In 5 stappen grip
op uw pensioen

U bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar is het genoeg? In de ABN AMRO Pensioencheck ziet u direct hoeveel inkomen u straks heeft als u met pensioen gaat.
Houd uw DigiD bij de hand. U heeft deze nodig voor het invullen van de Pensioencheck.
We gebruiken de persoonlijke informatie die u invult, om uw verzoek te verwerken. Wilt u meer weten over hoe we omgaan met uw persoonlijke informatie? Lees meer in onze privacyverklaring.
Deze berekening gaat uit van uw huidige pensioenleeftijd. Als u eerder stopt met werken, ontvangt u tot uw pensioenleeftijd geen AOW-uitkering en bouwt u geen werkgeverspensioen meer op. Afhankelijk van uw pensioenregeling start dan al wel de uitkering vanuit uw werkgeverspensioen.
1

Uw pensioenleeftijd

De leeftijd waarop u het basispensioen van de overheid (AOW) ontvangt, gaat in stappen omhoog van 65 naar 67 en 3 maanden in 2022. Gaat u na 2023 met pensioen? Dan wordt de pensioenleeftijd bepaald door de geldende levensverwachting. Aan de hand van uw geboortedatum berekent u uw huidige pensioenleeftijd.

Wat is uw geboortedatum?

Vanaf krijgt u AOW. AOW is het basispensioen van de overheid. Uw pensioenleeftijd is dan .

Bij het uploaden van het XML-bestand via Mijnpensioenoverzicht.nl worden alleen u te bereiken AOW en werkgeverspensioenen automatisch ingevuld in de berekening. ABN AMRO heeft geen inzicht in de gegevens die u uploadt.

2

Uw pensioengegevens

Om te bepalen hoeveel pensioen u krijgt, hebben wij uw AOW- en Werkgeverspensioengegevens nodig. Deze staan in uw pensioenoverzicht op de overheidssite mijnpensioenoverzicht.nl.

Als u uw pensioenoverzicht downloadt op uw computer en vervolgens uploadt, worden alleen deze gegevens automatisch ingevuld in de berekening.

ABN AMRO heeft geen inzicht in deze gegevens en bewaart ze ook niet. De gegevens worden lokaal op uw pc gebruikt. U kunt ze zoals gebruikelijk opslaan.

Zo maakt u een download van uw pensioengegevens

In deze berekening gaan wij uit van uw levenssituatie , uw te bereiken bruto AOW en Werkgeverspensioen. Partnerpensioen en Wezenpensioen worden niet meegenomen.

Bent u gescheiden en heeft u afspraken gemaakt over uw pensioen? Dan kan het zijn dat niet met alles rekening wordt gehouden in de Pensioencheck.


Onze adviseurs helpen u graag verder met een exacte berekening.

Download uw pensioengegevens

Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl om uw pensioengegevens te downloaden. Om in te loggen heeft u uw DigiD-gegevens nodig. 
Naar mijnpensioenoverzicht.nl
U verlaat de pagina van ABN AMRO en opent een pagina van een derde partij.

Upload uw pensioengegevens

Selecteer het bestand pensioenaanspraken.xml dat u zojuist heeft gedownload. In de meeste gevallen vindt u dit terug in de map Downloads.
Dit is geen correct bestand. Probeer het opnieuw.
Uw gegevens zijn goed verwerkt
Een lijfrente is een reeks vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. U betaalt daarvoor periodieke of eenmalig een 
premie/inleg aan een verzekeringsmaatschappij of bank. U krijgt daardoor extra inkomen vanaf een bepaald moment; 
bijvoorbeeld als u met pensioen gaat.

Deze berekening gaat uit van een lijfrente die vanaf uw wettelijke pensioenleeftijd 20 jaar lang uitkeert en dat u er inkomstenbelasting over betaalt.
3

Uw lijfrentegegevens

Als u met pensioen gaat, kunt u inkomen ontvangen uit zelf afgesloten lijfrentes, zoals een koopsom of een lijfrente.

Heeft u in het verleden een lijfrente afgesloten?

Ja Nee
Vul het verwachte eindsaldo van uw lijfrenteverzekering (bijvoorbeeld de Koopsom Garantie Polis) of een lijfrentespaarrekening (bijvoorbeeld de ABN AMRO Pensioenaanvulling) in.

Verwacht eindsaldo

Het is lastig om nu te bepalen hoeveel inkomen u straks nodig heeft. Sommige lasten zullen wellicht lager zijn (de kinderen zijn zelfstandig, u zit in een lagere belastingschaal of u heeft uw hypotheek afgelost) maar misschien heeft u dan wel de tijd om dure hobby’s op te pakken. Als richtlijn rekenen wij in de Pensioencheck met 80% van uw huidige inkomen. Deze berekening houdt geen rekening met bonusregelingen, vakantiegeld of andere inkomsten.
4

Uw huidig inkomen

Voor de meeste mensen is 80% van het huidige inkomen waarschijnlijk voldoende als pensioeninkomen. Vul het bedrag in dat u maandelijks aan salaris op uw rekening gestort krijgt. U ziet vervolgens wat u nodig heeft als u met pensioen gaat.

Wat is uw huidige netto-inkomen per maand?

In de berekening gaan wij uit van :
  • een startdatum die gelijk is aan uw huidige AOW Leeftijd
  • de huidige inkomstenbelasting tarieven na AOW
  • Een uitkering gedurende 20 jaar.
  • Een rente van gemiddeld 2%
Heeft u andere wensen?
Onze adviseurs helpen u graag verder
5

Uw pensioensituatie

Netto inkomen per maand
Nu
Huidig salaris
Later
Tekort
Lijfrente
Werkgeverspensioen
AOW
80%
U komt 254 per maand tekort als u 80% van uw huidige inkomen wilt houden voor uw pensioen. Dit kunt u oplossen door vanaf nu 150 per maand te sparen
Uw verwacht pensioeninkomen is meer dan 80% van uw huidige inkomen. Voor de meeste mensen is dit voldoende.

Controleer regelmatig of uw pensioen op schema loopt
Uw verwacht pensioeninkomen is 80% van uw huidige inkomen. Voor de meeste mensen is dit voldoende.

Controleer regelmatig of uw pensioen op schema loopt
Huidig salaris
Verwacht pensioen
AOW
Werkgeverspensioen
Lijfrente
Tekort

Uw rapport

Download persoonlijk rapport

878 mensen hebben al hun rapport gedownload

Lees alles nog eens op uw gemak door en bekijk de tips die u meer grip geven op uw pensioen. Is sparen bijvoorbeeld de enige oplossing voor een goed pensioen? Hoe staat het met uw hypotheek? En wat zijn de mogelijkheden van fiscaal sparen?


Let op: als u de Pensioencheck afsluit zonder het rapport te downloaden, dan zijn de gegevens niet meer beschikbaar.

Wat kunt u nu doen?

Vraag het een adviseur

Adviesgesprek

Nu u de Pensioencheck heeft gedaan zit u misschien met andere vragen. Stel ze vrijblijvend telefonisch aan een van onze adviseurs. De check geeft u immers een algemeen beeld van uw toekomstige financiële situatie, maar uw uiteindelijke pensioen hangt van meer zaken af. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van het aflossen van uw hypotheek en het pensioen van uw partner. En wat gebeurt er als u komt te overlijden?


Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs.

Wat kunt u nu doen?

Vraag het een adviseur

Begin zelf

Nu u de Pensioencheck heeft afgerond, is het tijd om een volgende stap te zetten. Begin direct zelf met sparen, beleggen of banksparen voor uw pensioen.


Heeft u vragen?

Op onze website leest u alles wat u moet weten over pensioen. Of misschien wilt u wel sparren over uw situatie. Stel dan vrijblijvend uw vragen aan een adviseur.

Uw partner

Om een goed beeld te krijgen van uw inkomen later is het ook belangrijk om te kijken naar het pensioen van uw partner. Loopt u daarom ook samen nogmaals de Pensioencheck door. Zorg dat u eerst van uw persoonlijke rapport een download heeft gemaakt.
Doe nu de Pensioencheck
Uw situatie nu bespreken met een pensioenexpert?
Wij bellen u terug?