terug naar overzicht
Antwoorden op de vragen van nu

VRAAG & ANTWOORD

blog-schenken-voor-een-lagere-awbz-bijdrage Toon meer

ARTIKELEN

Toon meer

VIDEO'S

Toon meer

ONZE EXPERTS


UW MENING

Blog: Schenken voor een lagere AWBZ bijdrage

Blog: Schenken voor een lagere AWBZ bijdrage

Door Mr. Tjarko Denekamp, Specialist Estate Planning
ABN AMRO MeesPierson

In het nieuws zie ik de laatste tijd veel artikelen over ouderen die hun vermogen willen schenken om te ontkomen aan een hogere eigen bijdrage in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De paniek is toegeslagen en ook mijn klanten hebben hier veel vragen over. Logisch, want sinds 1 januari 2013 is de regelgeving flink veranderd. Als u een eigen vermogen heeft, moet u al snel een fors bedrag betalen aan eigen bijdrage… maar is schenken wel de beste oplossing?

”Als u de eigen bijdrage makkelijk uit uw inkomen kunt betalen, is het dan wel slim om uw vermogen weg te geven?”

Een paar aandachtspunten
Waar sommige mensen niet bij stilstaan, is dat hun inkomsten ook meetellen voor de hoogte van de eigen bijdrage in de AWBZ. Heeft u een goed pensioen, dan is de kans groot dat u sowieso de maximale eigen bijdrage moet betalen. Dit is € 2.248,- per maand voor kost, inwoning en verzorging. Voor de eerste zes maanden in een verzorgingstehuis betaalt u per maand maximaal € 820,-. Ontvangt u de zorg thuis? Dan geldt steeds de maximale bijdrage van € 820,- per maand.

Als u de eigen bijdrage makkelijk uit uw inkomen kunt betalen, is het dan wel slim om uw vermogen weg te geven? Daarmee beperkt u uw financiële mogelijkheden aanzienlijk. Het leven houdt niet op als u in een verzorgingstehuis zit. Ook dan is het fijn om geld te hebben voor leuke dingen. Uitstapjes kosten dan ook vaak iets meer, bijvoorbeeld omdat u rolstoelvervoer of een begeleider nodig heeft.

“Wat als de kinderen straks niet meer langskomen als ik ze nu alles al geef?”

Gevolgen voor je kinderen
Niet alleen uw eigen situatie is relevant. Ik raad klanten altijd aan om uit te zoeken wat voor gevolgen een grote schenking heeft voor hun kinderen. Zo kan extra vermogen invloed hebben op zaken als de huur- of zorgtoeslag. Een groot geldbedrag kan de relatie met uw kinderen ook op emotioneel vlak veranderen. Een klant van me zei laatst: “Wat als de kinderen straks niet meer langskomen als ik ze nu alles al geef?” Een beetje pessimistisch is dat wel, maar ik heb vervelende verhalen gehoord.

Haast maken?
Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) – de instelling die de eigen bijdrage regelt – kijkt naar uw situatie van twee jaar terug. Een schenking heeft dus geen direct effect. Wel is het mogelijk om te vragen om een herberekening als het inkomen fors is gedaald. Schenken leidt tot een daling van het inkomen via het vermogen. Omdat vermogen steeds voor de waarde op 1 januari wordt meegenomen, kan een schenking in 2014 pas in 2015 tot een aanpassing van de bijdrage leiden. Ik kan me overigens voorstellen dat deze regeling wordt aangescherpt als steeds meer mensen hun vermogen weggeven om vervolgens een lagere eigen bijdrage te vragen.

Eerst rekenen, dan beslissen
In sommige gevallen is schenken geen goede oplossing. Of dat in uw geval ook zo is, weet u pas als u de feiten op een rijtje heeft. Zorg dus allereerst dat u precies weet wat u straks kwijt bent. Op de site van het CAK kunt u dat uitrekenen. Een financieel adviseur kan u helpen om het plaatje compleet te maken, bijvoorbeeld door uiteen te zetten hoeveel elke optie u oplevert.

Zeker schenken?
Ook als u zeker bent van uw beslissing om te gaan schenken, hoeft u nog niet direct uw vermogen weg te geven. Denk bijvoorbeeld eens aan een schenking op papier. Een van onze adviseurs helpt u daar graag mee.

Wat vindt u van dit artikel?

Antwoord op al je vragen over schenken

ma - vrij 9:00 - 21:00 uur za 9:00 - 17:30 uur

Ik ben Tjarko Denekamp

Adviseur Schenken bij ABN AMRO, welkom op de Schenken pagina. Hieronder kun je me alle vragen stellen die je hebt rondom het thema Schenken. Mijn collega's en ik doen ons best om je zo snel mogelijk antwoord te geven.

Wil je je vraag liever privé stellen? Stel een vraag

ARTIKELEN OVER SCHENKEN

Sluiten